ACTIBLOC® LT

ACTIBLOC® LT

SBR BIOLOŠKE ČISTILNE NAPRAVE ZA HIŠNE ODPADNE VODE

Več volumnaNajvečja prednost SBR čistilnih naprav je njihov volumen. Čistilna naprava za 1-4 in 5-6 oseb ima kar 5500l za 8 oseb pa 6000 l volumna, kar nam daje naslednje prednosti:

 • manjša občutljivost
 • boljše prenašanje preobremenitev,
 • boljše prenašanje sunkovitih dotokov (evropski delovnik – vsa družina je doma po 16 uri),
 • odvoz odvečne biomase na 3-4 leta ali kasneje,
 • pripravljenost na prihodnost.

2 prekataActibloc je sestavljen le iz dveh prekatov (rezervoarjev). Prvi služi kot usedalnik. V njem se zbirajo odplake in poteka predčiščenje. V drugem prekatu poteka dejanska biološka razgradnja. Med čiščenjem v tem prekatu ni dotoka. Za prečrpavanje vode med prekati in prezračevanje skrbi tehnični modul. Ki deluje s pomočjo zraka (brez črpalk v vodi). Zaradi velikega usedalnika so morebitne morebitne zamašitve izključene.

Brez dodajanja preparatov in menjave biofiltrovV čistilno napravo Actibloc ni potrebno dodajati nikakršnih preparatov in pospeševalcev razgradnje. Preparati, biofiltri in posebno kamenje so lahko zelo dragi. Poleg tega pa je vprašljiva še njihova dolgoročna dobavljivost ter nadaljna uporaba.

Visoka stopnja čiščenjaČistilna naprava presega zakonske zahteve (dovoljen izpust: KPK 150 mg/l, BPK5: 30 mg/l, SS: 30 mg/l; voda očiščena v Actibloc čistilni napravi: KPK 53mg/l, BPK5: 6,6mg/l, SS: 10,5 mg/l). Z nakupom čistilne naprave, katere učinkovitost presega trenutne zahteve ste pripravljeni na bodoče zaostrovanje standardov.

Konstantna kakovost čiščenjaGlavno čiščenje odpadnih voda poteka v drugem prekatu kjer ni dodatnega dotoka, saj se med čiščenjem odpadna voda zbira v prvem prekatu. Čistilna naprava tako nadzorovano očisti vedno enako količino vode ne glede na dotok – posledično imajo SBR čistilne naprave najbolj konstantno kvaliteto čiščenja.

Skladnost s standardiČistilna naprava je izdelana in preizkušena v skladu z EN 12566-3:2005+A1:2009+A2:2013 standardom ter ustreza Uredbi o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih čistilnih naprav in njenim spremembam kot tudi ostalim zahtevam zakonodaje. Prav tako nosi CE oznako.

Brez dodatnih kemičnih, sredstev ter preparatovV čistilni napravi se določenem času samodejno oblikuje biomasa, ki opravlja čiščenje. Tako ni nobene potrebe po dodajanju morebitnih pospeševalcev oz. drugih preparatov. Pri raznih preparatih je težava v tem, da je njihov vpliv na okolje slabo raziskan, njihova učinkovitost slabo dokazana poleg tega se lahko zgodi da bo njihova uporaba prepovedana.

Majhna občutljivostČistilne naprave Actibloc odlikuje velik volumen. Čistilna naprava z 5500 l volumna je bistveno manj občutljiva na kakršne koli vplive kot pa ČN z 3500 l ali 2000 l volumna.

Tiho delovanjeGlavno gonilo čistilne naprave je tiho membransko puhalo pri katerem je edini gibljivi del membrana, ki ustvarja gibanje zraka. Takšna puhala so izjemno tiha. Lahko se jih namesti v posebni zunanji omarici ali v prostostoječi konzoli. Puhal in regulacije ne nameščamo v rezervoar, saj je vplive vlage, ki lahko vpliva na njihovo življenjsko dobo nemogoče popolnoma preprečiti.

Brez neprijetnih vonjavPri nobeni pravilno delujoči in nameščeni čistilni napravi se ne smejo pojavljati neprijetne vonjave.

Uporabniku prijaznaČistilna naprava ob zmanjšanem dotoku avtomatsko preklopi v varčevalni način ter se iz njega zbudi (opcija). Regulacija samodejno spremlja delovanje čistilne naprave. S tem se poleg varčevanja z energijo zmanjša tudi obraba komponent. Prav tako ni potrebno praznjenje lovilnih košev ali drugi posegi in nastavitve v samem rezervoarju.

Brez umazanih delČistilna naprava ima 3000 l velik prvi prekat, ki služi kot usedalnik zato ne potrebuje košev ali naprav za lovljenje umazanije, ki bi jih morali očistiti. Pri mnogih čistilnih napravah, z ali brez elek. napajanja, je potrebno razne biofiltre, biološke nosilce in vulkanske kamne občasno očistiti, kar ni ravno prijetno opravilo. Pri napravah z večimi prekati pa obstaja še več možnosti za zamašitve… Z našo čistilno napravo ne boste imeli težav zaradi listov solate, ali manjših kosti, ki so pomotoma pristali v čistilni napravi.

Majhna poraba energijePuhalo ne dela neprestano ampak v posameznih fazah. Letna poraba energije (4 osebe) znaša okoli 25€. Čistilne naprave brez elektrike so ponavadi toliko dražje, da se njihov nakup v primerjavi z čistilno napravo z elektriko ne izplača.

Praznjenje odvečne biomase na 3-4 letaTudi odmrla, odvečna biomasa se razgradi v čistilni napravi. Da bi se le-ta razgradila preden bi zasičila čistilno napravo pa je pomemben volumen čistilne naprave. 3500l rezervoar se bo prej napolnil večji rezervoar. Zaradi velikega volumna (5500 l za 1-4 osebe) se odvečna biomasa iz Actibloc čistilne naprave prazni šele na 3-4 leta ali še kasneje.

Iz HDPE plastikeRezervoarji niso narejeni iz reciklirane plastike (ker lahko le-ta z leti izgubi na kvaliteti) ampak so iz originalnega HDPE-ja. HDPE (politetilen z visoko gostoto) je ob enaki debelini enkrat močnejši kot navaden LDPE. Rezervoarji so v osnovi pohodni. Povozne se jih naredi z preprosto razbremenilno AB ploščo. Mogoče jih je 100% reciklirati. Življenjska doba takšnega rezervoarja je dolga krepko preko 50 let.

Preseganje standardovActibloc presega trenutne zahteve zakonodaje. Zaradi tega ste pripravljeni na prihodnost in morebitne zaostritve zahtev.

Dolgoročno zanesljivaŽivljenjska doba čistilne naprave bi naj bila dolga vsaj 30 let. Čistilna naprava Actibloc je narejena za dolgoročno in zanesljivo delovanje. Namensko so uporabljene komponente dobavljive v prosti prodaji (standardno membransko puhalo, tehnika iz klasičnih fi50 PE cevi,…). S tem je omogočeno ugodno dolgoročno servisiranje pa tudi rezervni deli so vedno na voljo.

Proizvod razvit, preizkušen ter prodajan v zahodni EvropiActibloc čistilna naprava je bila razvita in preizkušena v Franciji. V najrazvitejših evropskih državah kot npr. Francija in Nemčija, praktično ne najdemo več poceni vzhodnoevropskih čistilnih naprav. In to z razlogom. V Avstriji recimo morajo čistilne naprave izpolnjevati dodatne nacionalne zahteve (recimo predpisan minimalen volumen na osebo, ustreznost letnih meritev, ipd.).

DELOVANJE

PRINCIP DELOVANJA SBR BIOLOŠKIH ČISTILNIH NAPRAV

Čiščenje v bioloških čistilnih napravah poteka s pomočjo bakterij. Bakterije za življenje potrebujejo dve stvari: hrano in kisik. Hrano dobijo preko odpadnih voda, kisik pa jim dovaja čistilna naprava. V čistilno napravo ni potrebno dodajati bakterij. V njej se razmnožijo pretežno enake bakterije kot jih imamo v črevesju. Začetno oblikovanje biomase traja približno 1 mesec.

Dnevno se odvijejo štirje cikli čiščenja. Vsak je sestavljen iz petih faz.

delovanje čistilne naprave

Faza 1: Prečrpanje vode iz prvega v drugi prekatPrečrpanje odpadne vode, s pomočjo stisnjenega zraka, iz prvega prekata v SBR reaktor (drugi prekat)

Faza 2: PrezračevanjeS pomočjo puhala in prezračevalnega krožnika dovajamo v drugi prekat kisik, ki ga bakterije uporabijo za razgradnjo odpadnih voda. Prezračevanje poteka 15 minut, nakar sledi 45 minut premora. Nato se faza ponovi.

Faza 3: UsedanjePo drugi fazi nastopi v drugem prekatu mirovanje. Blato in aktivna biomasa se usedeta na dno. V zgornjem delu reaktorja ostane bistra obdelana voda na dnu pa aktivna biomasa.

Faza 4: Izčrpanje čiste vodeS pomočjo stisnjenega zraka se očiščena voda odvede iz vrha 2 prekata.

Faza 5: Povratek aktivne biomasePresežek aktivne biomase se iz dna drugega prekata prečrpa v prvega. Nato se celoten cikel ponovi.

MOŽNOSTI POSTAVITVE

možnosti postavitve čistilne naprave

Prilagodljiva vgradnjaČistilne naprave Actibloc, so kljub večjemu volumnu, prilagodljive za vgradnjo. Rezervoarja se lahko postavita eden za drugim, ali eden poleg drugega, ali pa se povežeta v L postavitev.

VELIKOSTI

možne velikosti čistilnih naprav

Dobava zajema:

 • 2x rezervoar ustrezne velikosti
 • notranja tehnika
 • krmiljenje v slovenskem jeziku s kompresorjem (pripravljeno za stensko montažo)
 • povezovalni komplet za rezervoarja
 • cevi za zrak (med kompresorjem in tehniko)
 • navodila za montažo in delovanje
 • izjava o skladnosti

Krmiljenje

možne velikosti čistilnih naprav